Heeft u een ouderdom momentje? Top geheugenverbeterende supplementen voor actieve mensen van 50+

Ouder worden is niet altijd even leuk, en hoewel veel mensen problemen hebben met zichtbare veroudering, vinden anderen het verlies van cognitieve functies nog veel angstaanjagender.

Geheugenverlies is meestal het eerste symptoom van leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Het angstgevoel dat hier vaak mee gepaard gaat is volkomen normaal omdat zoveel aspecten van ons dagelijks leven verband houden met het geheugen. De geleidelijke achteruitgang wordt vaak geassocieerd met bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer – een progressieve aandoening die ervoor zorgt dat hersencellen degenereren.

Je hoeft niet gelijk bang te zijn, bij minder dan 1 op de 14 mensen ouder dan 65 wordt de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Bovendien hebben veel hen aangetaste hersenen door drugs en andere giftige stoffen.

Dit artikel gaat dieper in op deze onderwerpen, beschrijft hoe het geheugen werkt en helpt je een strategie te ontwikkelen om scherp te blijven als je ouder wordt. Eindigend met suggesties voor enkele supplementen voor geheugenverbetering en om de cognitieve prestaties te verbeteren.

Hoe werkt het geheugen?

Bijna alles wat we gedurende een dag doen, is afhankelijk van het geheugen in een of andere vorm. Vanaf het moment dat je wakker wordt, helpt je geheugen je met dagelijkse activiteiten. Zo weet je bijvoorbeeld dat je je voeten op de grond moet zetten om uit bed te komen. Voordat je het huis verlaat, vertelt je geheugen je dat je de klink omlaag moet doen om de deur te openen. Vervolgens helpt je geheugen je met de route naar je werk, dit heb je namelijk al duizend keer gedaan.

En toch, als je naar een feest gaat, kun je aan tien mensen worden voorgesteld zonder een enkele naam te onthouden. Maar als je tijdens je koffiepauze naar muziek luistert, hoor je een liedje uit je kindertijd en herinner je alle songteksten.

Waarom is dat zo? Hoe werkt het allemaal? Wat maakt sommige dingen gemakkelijk te onthouden en andere dingen moeilijk te onthouden?

Dit heeft te maken met de manier waarop de hersenen verschillende soorten herinneringen verwerken, de herhaling van een gebeurtenis en de mate van belangrijkheid die aan elk nieuw stukje informatie wordt toegekend.

De verschillende soorten geheugen

Hoewel de hersenen een van de meest complexe organen zijn die er bestaan, zal dit artikel de verschillende soorten geheugen vereenvoudigd uitleggen. We maken een splitsing in twee soorten: het korte- en langetermijngeheugen.

Kortetermijngeheugen

Het kortetermijngeheugen is precies wat het zegt: informatie die in korte tijd wordt ontvangen. Als we denken dat het belangrijk is, slaan we die informatie meteen op (zoals de tijd op de klok die aangeeft dat we te laat zijn). Als we het niet belangrijk vinden, gooien we het weg (zoals de informatie in sommige tv-commercials).

Lange termijn geheugen

Het langetermijngeheugen wordt gecreëerd op basis van ‘belangrijke’ informatie, of het nu spannend is of niet.

Bijna iedereen herinnert zich hoe ze zich voelden toen ze in 2001 de Twin Towers in New York City zagen vallen (als je niet te jong was), maar de meesten herinneren zich niet de eerste keer dat we onze schoenveters zelf hebben gestrikt. Toch weten we wel nog hoe we onze schoenveters moeten strikken en hebben we beide dingen opgenomen in ons geheugen.

In het geval van de Twin Towers was het de ‘schok’ die ervoor zorgt dat we het opnemen in ons geheugen. In het geval van de schoenveters was het de herhaling van de handeling – keer op keer – die het voor altijd in ons geheugen heeft gegrift.

Oorzaken van geheugenverlies

Geheugenverlies wordt simpel gezegd beschouwd als een verslechtering van de structuren in de hersenen die informatie bevatten.

Er kan ook sprake zijn van overbelasting. Tegenwoordig worden we letterlijk gebombardeerd met zoveel informatie, heel veel van deze informatie is nutteloos.

Sociale media en geheugenverlies

Terwijl we door de feeds van sociale media van vrienden of familie scrollen, kunnen we worden afgeleid met een advertentie. Dan vraag je je soms af ‘wat was ik aan het doen?’ of ‘waarom ben ik weer op deze site?’ Hierdoor denken velen dat ze een ‘senioren-moment’ hebben.

Maar in de meeste gevallen is het een overbelasting van de opslagcentra in de hersenen. Er is oneindig veel informatie online. Onze hersenen passen zich na verloop van tijd aan en leren prioriteit te geven aan de belangrijke informatie uit de rommel, dit betekent dat je anderen informatie niet opneemt.

Andere oorzaken van geheugenverlies

Soms kan geheugenverlies een fysieke, mentale of emotionele oorzaak hebben, meestal is deze oorzaak stress. Enkele veel voorkomende oorzaken die verband houden met hersendegradatie zijn:

  • Slapeloosheid/slaapgebrek
  • Alcoholmisbruik
  • Hoofdtrauma/verwondingen
  • Slechte voeding (vet-/eiwitgebrek)
  • Medicijnen (middelen tegen angst, kalmerende middelen, antidepressiva, antihistaminica, spierverslappers, pijnstillers, slaappillen, enz.)
  • Roken (sigaretten of marihuana)

Een gebalanceerd dieet, voldoende slaap, meditatie en effectieve strategieën voor stressmanagement kunnen helpen om leeftijd gerelateerde achteruitgang van de hersenen en het lichaam tegen te gaan. Dit verbetert niet alleen het geheugen, maar het kan ook bijdragen aan de algehele fysieke prestaties in alle aspecten van het leven.

Geheugen- en hersensupplementen voor senioren

Supplementen kunnen een holistisch gezondheidsplan ondersteunen om de hersen- en lichaamsfunctie te verbeteren. Dit zijn de vier belangrijkste geheugensupplementen die leeftijd gerelateerde achteruitgang kunnen helpen voorkomen bij senioren en iedereen die symptomen van hersendegeneratie ervaart:

Glutathione – Glutathion is een krachtige antioxidant die schadelijke vrije radicalen kan neutraliseren.

Lion’s Mane – Lion’s Mane is voorgeschreven in de traditionele Oosterse geneeskunde om de cognitie te verbeteren middels een verhoogde zuurstofstroom.

Magnesium L-Threonate – Magnesium L-Threonate, gemaakt in het Massachusetts Institute of Technology, is een speciale gepatenteerde vorm van magnesium die is geformuleerd om de bloed-hersenbarrière van de hersenen te passeren om neuroplasticiteit te stimuleren.

Ashwagandha – Ashwagandha wordt al honderden jaren in India gebruikt en wordt beschouwd als effectief bij het verminderen van stress en cortisolspiegels.

Veelgestelde vragen

[ultimate-faqs include_category=’nl-senioren’]